Praten helpt niet

We praten wat af met z’n allen, over alles wat ons bezighoudt, waar we ons aan irriteren, wat er in de wereld gebeurt, over ons werk….

We praten ook zeker over onze innerlijke wereld; dat we boos zijn, verdrietig, we voelen ons mislukt, we hebben faalangst, we voelen ons depressief of zitten tegen een burn-out aan.

En dan zoeken we hulp. En gaan vaak voor de bekende vorm van hulp: praten over je problemen met een deskundige.

Ik hoor steeds vaker van cliënten dat ze ook al bij bijvoorbeeld een psycholoog geweest zijn en dat dit uiteindelijk niet heeft geholpen.

Wat als praten niet helpt?

Praten over mijn eigen problemen heb ik veel gedaan. Als kind al: praten met verschillende therapeuten….praten over thuis…er achter proberen te komen wat me dwarszat. Ik heb werkelijk geen flauw idee wat ik daar deed, het leek iets uit een boekje: bij sessie 1 doen we dit, bij sessie 2 doen we dat….

En op mijn 18e mocht ik in therapie (intern) bij een kliniek voor eetproblemen. Zelfde verhaal. Ze hebben alles geprobeerd uit de boekjes en de theorieën om te achterhalen wat er toch met me was. Mijn antwoord was heel vaak ‘Ik weet het niet”.  Ik kon helemaal niet bij mijn gevoel komen. Met name omdat men erover wilde praten. En praten is een afleider om niet bij je gevoel te komen, want dat is het hoofd wat praat.

Ik heb lange tijd niet begrepen waarom ik een eetprobleem ontwikkelde of waarom ik me als klein meisje thuis niet fijn voelde en vaak buikpijn had. Tot ik een jaar of 9 geleden een sessie boekte bij iemand die wél verder keek en vooral voelde. Zij voelde dat ik zo gevoelig was, alles aanvoelde van iedereen en dat daar geen ruimte voor was toen ik kind was. Ik was iemand die graag iedereen blij maakte….wilde helpen om uit de narigheid te blijven. Dat was in mijn jeugd onmogelijk….ik besloot me af te sluiten van mijn gevoel, totaal. Er was geen ruimte voor, punt. Eenmaal tot het besef gekomen dat het mislukte om die blijheid bij mensen te bewerkstelligen, nam ik een ander besluit….om niet meer te eten en dan maar te verdwijnen van deze wereld.

Bewustwording

Als ervaringsdeskundige in het ‘niet voelen’ heb ik de drive ontwikkeld om  bewustwording te gaan creëren bij anderen…om wél te gaan voelen, die diepte in te durven gaan waar het werkelijk over gaat. Niet langer blijven hangen in de ‘bovenlaag’, daar moet je helemaal niet zijn.

“Dat wat jij doet maakt een wezenlijk verschil in je hele zijn. In je hoofd, lijf en daarmee gevoel en hoofd die weer 1 worden”.

Klaar met praten?

  • Ben je klaar met praten en toe aan het zoeken naar de werkelijke oorzaak van jouw klacht?
  • Ben je klaar met de slechts tijdelijke opluchting die je voelt na een gesprek?

Maak een afspraak voor een kennismaking, waarin ik naar je luister en ook vooral voel wat je werkelijk te vertellen hebt.