Enkele dagen geleden las ik de volgende tekst op Facebook: ‘Wil je je kinderen echt goed helpen en begeleiden, los dan je eigen issues op’.

Ja ho ‘s even, hoor ik je roepen….alsof ik dat niet doe, ondanks mijn eigen issues!! Zeker, ik ben ervan overtuigd dat je dit hartstikke goed doet. Maar de tekst triggert. Want hij raakt in het kader van spiegelgedrag (wat betekent dat anderen een bepaald gedrag vertonen wat een reactie bij jou oproept…wat dan weer iets over jou zegt). Met name kinderen zijn daar heel erg goed in :-). Je kent wel van die dagen dat je niet lekker in je vel zit en dat je kind(eren) dan juist op die dag uitermate vervelend zijn. Jakkes….ook dat nog! Maar wat zeggen jouw kinderen eigenlijk dan tegen jou? Kijk mama of papa, ik zit ook niet lekker in mijn vel, net als jij. Kinderen weten perfect hoe het met jou gaat, ze reageren direct op jouw stemming. En verder dan dat, ze raken delen bij jou aan van vroeger, oude pijn of trauma’s. Mama/papa, kijk eens….dit oud zeer zit er nog bij je, kijk er eens naar. Los het op, want ik hou zoveel van jou. Een kind wat altijd bij je wil zijn, is voor je aan het zorgen, omdat je dat ofwel zelf minder goed doet of je bent het niet gewend dat jouw ouders dat voor jou deden. Het kind pakt deze taak dan als het ware van jou over.

Niet alleen je kinderen spiegelen…dit kan bijvoorbeeld ook voorkomen in je baan.  Een supervervelende collega….die het altijd beter weet… collega’s die jou over het hoofd zien, je voelt je niet serieus genomen…Dan kun je boos worden op die situaties die je ‘overkomen’…maar je kan ook bekijken waarom deze situaties op je pad komen. Heel vaak gaat het om zaken die jij vanuit je jeugd nog steeds tegenkomt. De situaties komen net zo lang voorbij tot je er iets mee gaat doen.

Kijk eens in jouw eigen omgeving en binnen jouw gezin of familie hoe mensen of situaties jou spiegelen. Het zijn niet deze personen of situaties die jou willen belemmeren…zie het als kadootjes om oud zeer en emoties op te mogen lossen.

We zullen altijd situaties of personen tegen komen die ons bepaalde zaken laten zien, de kunst is hoe hiertegen aan te kijken en wat je ermee doet.