ben ik wel leuk genoeg?Stel je het volgende eens voor: Je bent 5 jaar oud. Je hebt 3 broers en 2 zussen thuis, je ouders hebben een winkel. Een druk gezin, drukke baan….de kinderen redden zich voornamelijk zelf. Tijd voor jou was er bijna niet. Je ouders zagen jou niet echt, evenmin als je broers en zussen. Ieder leefde zijn eigen leven. Je ging je best doen om lief te zijn, behulpzaam te zijn. Om goedgekeurd te worden.

Goedkeuring willen ontvangen

Goedkeuring willen krijgen is een van de basisbehoeftes voor elk kind. En wanneer niet aan zo’n behoefte wordt voldaan, blijf je er steeds maar naar verlangen. Je hoopt dat iedereen jou ziet, je doet daar je best voor. Het kan zelfs zover gaan dat je je altijd aanpast aan situaties, zodat men je aardig vindt. Dat men je waardeert, dat je erbij hoort…. Op je werk, bij je vrienden, bij je familie…je ontwikkelt bepaalde patronen om te zorgen dat men jou goedkeurt.

En dan krijg je er last van…het is vermoeiend om je zo te gedragen. Op je werk heb je zelfs een conflict gehad met een collega omdat ze iets van jou niet goedkeurde. Iets waar je normaal gesproken best tegen kan. Mensen om je heen verzekeren je dat jij echt waardevol bent, dat je veel voor hen betekent. Jij bedenkt ondertussen dat het vroeger ook niet makkelijk was thuis, met al die broers en zussen. Maar ja….dat was toen eenmaal zo en mijn ouders bedoelden het niet verkeerd.

Denken versus voelen

En dáár gaat het dus mis!!! Want hier spreekt je hoofd! Hetzelfde hoofd wat die patronen heeft bedacht om ervoor te zorgen dat je gezien werd. En dat helpt je niet….

Het gaat om VOELEN….voelen van de pijn en het verdriet wat je had toen er geen tijd voor jou was, voelen van jouw beleving als kind, voelen van het energieverlies om steeds maar je best te doen om goedkeuring te krijgen. En dan….kun je die patronen doorbreken. Andere beslissingen nemen, je besluit om het anders te gaan doen vanaf nu.

Herken jij bij jezelf ook bepaalde patronen? En wil je meer inzicht? Om vervolgens een andere route te nemen en jouw leven anders in te richten?

Even kennismaken?

kennismaken

Begin eens met het inplannen van een kennismakingsgesprek. Dat kan heel makkelijk hier.

Ik denk/voel graag met je mee hoe jij het beste geholpen kunt worden.