“Ik heb heel slecht geslapen, ben zo moe”. ‘Ik heb vreselijke hoofdpijn”.
Vermoeidheid, irritatie, hoofdpijn…het zijn allemaal klachten waar we mee leven. Het valt bijna niet meer op, want ‘we zijn allemaal wel eens moe of geïrriteerd’ toch?
Toch zijn het vaak tekenen van een te hoog stressgehalte in je lichaam. En stress is dan ook weer zo’n woord waar we gewoon maar mee leven lijkt het. Hoort er een beetje bij, toch? Het is druk in ons leven: werk, gezin, sociale verplichtingen…we gaan maar door. En ons lijf geeft signalen af dat het soms te veel wordt. En daar luisteren we dan niet zo goed naar, want dat zijn we niet gewend. We kunnen alles aan en pakken pas rust als het lijf echt aangeeft dat het genoeg is. En dan volgt een burn-out.
En een burn-out is een klacht die het meest gerelateerd wordt aan stress. Maar er zijn veel meer klachten die komen door stress, zowel emotioneel als lichamelijk. Hieronder bespreek ik er een aantal waar je misschien niet zo snel aan denkt wanneer je aan stress denkt.
Emotionele klachten door stress
- Angststoornissen: Als je al langere tijd stress ervaart, kan dit leiden tot angststoornissen zoals een paniekstoornis, sociale angststoornis of specifieke fobieën.
- Concentratie- en geheugenproblemen: Langdurige stress kan de cognitieve functies beïnvloeden, waardoor het moeilijker wordt om je te concentreren, informatie te verwerken en dingen te onthouden.
- Eetstoornissen: Sommige mensen reageren op stress door hun eetgewoonten te veranderen, wat kan leiden tot overmatig eten of juist een verminderde eetlust. Dit kan leiden tot gewichtsveranderingen en problemen met voeding.
- Zelfbeeldproblemen: Langdurige stress kan het zelfbeeld negatief beïnvloeden. Je wordt bijvoorbeeld onzeker of voelt je minderwaardig.
Lichamelijke klachten door stress
Niet alleen emotionele klachten kunnen met stress te maken hebben, ook lichamelijke klachten kunnen zeer goed stressgerelateerd zijn. Hoofdpijn en vermoeidheid zijn al benoemd, maar er zijn meer signalen waar je op kunt letten.
- Spierpijn: Gespannen spieren als reactie op stress kunnen leiden tot algemene spierpijn en pijn.
- Maag- en darmproblemen: Stress kan de spijsvertering beïnvloeden en leiden tot symptomen zoals buikpijn, misselijkheid, diarree of constipatie.
- Immuunsysteemproblemen: Langdurige stress kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor het lichaam vatbaarder wordt voor ziekten.
- Huidproblemen: Stress kan bijdragen aan huidproblemen zoals acne, eczeem of psoriasis.
Stress aanpakken
En als je dan eenmaal weet dat jouw klacht misschien wel met stress te maken heeft, wil je dat natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Deleten…en door!
Het is daarbij heel belangrijk dat je echt gaat kijken vanaf wanneer je de stress hebt opgebouwd. Het komt namelijk meestal nooit ‘alleen’ van een drukke baan. Nee, het feit dat je in zo’n drukke (prestatiegerichte) baan terecht bent gekomen, kan als oorsprong wel eens je jeugd zijn; ouders die altijd maar doorgingen en weinig tijd maakten voor rust en voelen. Dan is het je met de paplepel ingegoten. Of je bent vroeger niet gezien door je ouders, ze wisten nooit hoe jij je werkelijk voelde. Dat probeer je dan nu in je huidige leven met iedereen om je heen alsnog te bewerkstelligen: kijk eens hoe hard ik kan werken, zie je het? Kijk eens wat ik allemaal voor jou doe, zie je het? Het is een patroon wat in je leven is geslopen door het missen van oprechte erkenning.
Zo zijn er tal van voorbeelden te noemen waardoor jij nu stress ervaart in je leven. Dieper durven kijken naar de oorzaak, niet even een weekje vrij en vinden dat het dan wel weer moet gaan.
Ben je klaar voor minder stress in 2024? Ik kijk, voel en ervaar met je mee tijdens een consult. Op zoek naar die diepte, die we zeker zullen vinden. En daarna…voel jij je gegarandeerd vernieuwd en ervaar je minder stress!
Benieuwd op welke manier ik jou kan helpen? Lees er hier alles over.
Wil je met me kennismaken om te bespreken of ik voor jou iets kan betekenen? Plan hier een kennismaking in.