Je hoofd….een plek waar het bijna nooit rustig is. Waar we altijd gedachten hebben en (wanneer die gedachten maar blijven doorrazen) waar vervolgens ook stress ontstaat. Door bijvoorbeeld extra werkdruk, door onzekerheid of je je baan nog wel kunt behouden. Of thuis moeten werken terwijl je ook je kinderen wilt helpen met school. Je ervaart angst voor wat er gebeurt in de wereld en wat je leest in de krant en ziet op televisie. Of stress over financiën: ‘Hoe moet dat straks als….., ‘Wat als we niet meer….’

 

Een volle harde schijf

Jouw hoofd vind het allemaal prima, het lijkt een harde schijf die nooit vol raakt. Kom maar door met al die informatie, de oordelen, de nieuwsberichten, alles om je heen. Maar het tegendeel is waar. De kans is groot dat die harde schijf al heel lang overvol is en je het wellicht niet eens merkt. We zijn zo gewend om op een zelfde manier te functioneren: dat is eigenlijk vooral met ons hoofd, om zo alle prikkels te proberen in een vakje te stoppen.

En al die prikkels zullen zeker niet minder worden als jij daar niets aan doet. Nu zul je misschien denken: ‘Ik kan daar toch niets aan doen?’

Nou, zeker wel! Want uiteindelijk zijn het ‘alleen maar’ gedachten, overtuigingen, analyses…en die gaan helemaal niet over JOU. Jij bent niet je gedachten, al lijkt dat soms van wel (ik weet er alles van).

 

Eén woord om uit de situatie te stappen

In mijn prakijk maak ik met veel succes gebruik van slechts één woord om dat hoofd even op stil te zetten. Ik geef het ook bijna altijd mee als ‘huiswerk’ voor de na sessies. Gebruik dit woord en je stapt per direct uit de situatie.

 

Een voorbeeld: Stel: je hebt een telefoongesprek met een familielid. Het gesprek gaat over een voorgestelde familiedag. Er ontstaat discussie of iedereen uitgenodigd moet worden of slechts een deel van de familie. Want ome Dirk is toch altijd zo vervelend en wil niks en tante Beppie is zo negatief over tante Truus. Voor je het weet, zit je gestrest aan de telefoon, met verheven stem…proberen je gelijk te halen. Uiteindelijk wordt het gesprek boos beëindigd omdat je het gevoel hebt dat er niet naar je geluisterd wordt.

 

In plaats van gestrest, overstuur, boos of wat dan ook te raken, zeg je simpelweg tegen jezelf:’ Wat INTERESSANT dat ik hier zo gestrest/overstuur/boos van raak.

Dit woord INTERESSANT is geweldig! Want wat doet het? Het zorgt ervoor dat je direct uit de situatie stapt, je staat als het ware naast jezelf met je handen over elkaar te kijken hoe je op die situatie reageert. Ik heb zelfs al eens meegemaakt dat ik moest lachen om een bepaalde situatie waar ik midden in zat. En wég was de lading! En kon ik het direct ook loslaten.

 

Je kunt het ook in deze huidige, onrustige en onzekere tijd goed gebruiken om je bijvoorbeeld minder druk te maken over de berichten die je leest in de krant of die je op televisie ziet. ‘Wat interessant dat ik me zo druk maak over dit bericht/deze boodschap/deze politieke actie.”

Het betekent overigens NIET dat je hierdoor een ongevoelig persoon wordt die het niets kan schelen wat er in de wereld en je nabije omgeving gebeurt. Nee, het zorgt er alleen voor dat je er niet in meegezogen wordt, dat het je minder raakt. Dat je beter in je eigen energie kunt blijven. En vanuit je eigen rustige energie de betrokkenheid kunt voelen. Begrijp je het verschil?

 

Probeer het eens uit en laat me weten wat het woord interessant voor jou doet!