Pijnklachten zeggen iets over je emoties

Als je rondloopt met pijnklachten, soms zelf chronisch geworden door de jaren heen…is dat dan iets waar je mee moet leren leven of kun je ook op een andere manier naar deze klacht(en) kijken? Ken je dat, wanneer je opstaat met hoofdpijn? Of dat je vaak stijve spieren hebt, bijvoorbeeld bij het opstaan in de ochtend? Een steekje hier, een pijntje daar. We zijn er een meester in geworden om dit soort signalen te negeren.

Communiceren met je lijf

Heb je er wel eens over nagedacht dat jouw lijf met jou probeert te communiceren? In feite vertelt elk pijntje je iets over je emoties. Laten we eens bekijken hoe je emoties jouw aandacht proberen te trekken met behulp van emoji’s.

  1. He…hallo….ik wil je niet storen….maar eh….er speelt iets bij je. Er zit iets in de weg..een bepaald gevoel. Hallo? Luister je?
  2. Oei…er wordt nog steeds niet geluisterd? Zou ze het echt niet voelen wat er zit?   Ik hou het bijna niet meer vol!
  3. Nu is het genoeg! Als je niet luisteren wil, dan moet je maar voelen!

En vervolgens gaat je lijf aan de slag, door pijnsignalen af te geven, op welke manier dan ook.

Vertaling pijnklacht naar onderliggende emotie

Ik geef je graag enkele voorbeelden wat pijnklachten jou willen vertellen. De lijst is eindeloos overigens…ik beschrijf er nu een aantal die vaak voorkomen. Blaasontsteking: angst om oude ideeën los te laten, innerlijke kwaadheid. Bronchitis: inwendige kwaadheid en onmacht. Je vindt het moeilijk om dit te uiten. Hoofdpijn: piekeren, kopzorgen en zelftwijfel. Je maalt over problemen. Keelpijn: Niet voor jezelf durven spreken. Willen maar niet durven opkomen voor jezelf. Maagproblemen: Wat kan je niet ‘verteren’, wat ligt je zwaar op de maag? Hoe ga je om met nieuwe indrukken, ben je bang voor het onbekende, het nieuwe? Je kropt een hoop spanning en emoties op. Ik vind het altijd erg interessant om mijn klachten vanuit deze hoek te bekijken. Soms is het zelfs zo dat puur door het lezen van de onderliggende betekenis, de klacht verdwijnt! Het is maar net of het kwartje op dat moment valt of niet. Maar belangrijk blijft, als we weer even teruggaan naar de emoji’s: laten we ons best doen om al in de eerste fase iets te doen met onze emoties, zodat dat lijf gewoon mag functioneren zoals het bedoeld is, zonder klachten!

Hulp nodig?

Gewend om je eigen ‘boontjes’ te doppen, je eigen issues op te lossen? Dat is vaak best lastig. Weet dat je zelf je grootste saboteur kunt zijn. Jouw hoofd vertelt je vaak iets anders, waardoor je het inzicht in het waarom simpelweg kunt missen. Je kunt nog zo goed ‘weten’ waar iets vandaan komt, maar het werkelijk doorvoelen en loslaten is iets anders. Durf je het aan verder te kijken en eindelijk iets te doen aan jouw klacht? Maak dan eens een afspraak voor een (telefonisch) kennismakingsgesprek. Zó ingepland en je weet direct wat ik voor je kan doen! Maak hier je afspraak, ik spreek je graag!