Een woord wat niet meer weg te denken is in onze maatschappij: STRESS!

Stress betekent niets anders dan spanning of druk. En spanning of druk heb je ook nodig om te kunnen functioneren. Dit noemen we ‘gezonde stress’. Denk maar aan het maken van een examen, een voeren van een sollicitatiegesprek of een andere spannende gebeurtenis. Het zorgt als het ware voor concentratie en alertheid. Je bloeddruk en je hartslag stijgt, je ademhaling versnelt..je bent klaar voor actie. En zodra de gebeurtenis voorbij is, zakt die spanning weer weg. En gezonde stress is over het algemeen kortdurend. Even een piek…daarna zakt het af.

Langdurige stress

Bij langdurige stress spelen vaak emotionele situaties een rol. Stel je komt in een scheiding terecht of raakt werkloos. Maar bijvoorbeeld een drukke baan met deadlines die je moet halen, heeft hetzelfde effect op je. Dan sta je op met spanning en je gaat ermee naar bed. Je lichaam blijft daarmee steeds in de actiestand.

En heb je dat dan direct in de gaten? Nee joh! Een voorbeeld: Ooit had ik een baan waarbij de stress me om de oren vloog. Veel drukte, lastige samenwerkingen, tel daarbij op een enorm verantwoordelijkheidsgevoel en voila….stress! Wat deed ik vervolgens? Ik ging mezelf vertellen dat het wel meeviel! Herken je dat? ‘Ach, het is maar werk’. ‘Zo vreselijk is het nou ook weer niet allemaal’. ‘Ik moet me niet zo druk maken’  of ‘Ik moet me niet zo aanstellen’. En zo functioneer je dan een tijd. Tot het bijna normaal gaat voelen, die stress. 

Circa 1,4 miljoen mensen in Nederland ervaren stress/burn-out verschijnselen. Waarbij twee keer zoveel vrouwen als mannen.

En dit soort langdurige stress gaat dan op een gegeven moment een burn-out heten. Je lijf en je hoofd kunnen het niet meer aan, het is teveel. Die zeggen STOP.

Waarom heb ik stress?

Nu wordt het interessant, want waarom ervaart de één heel veel stress en de ander bijna niet? Dat heeft erg veel te maken met jouw jeugd, echt waar!

Wanneer ik werk met mensen die stress ervaren, ga ik niet in op de stress op hun werk of andersoortige huidige stress. Ik ga vooral kijken wat eraan vooraf ging, wanneer je voor de eerste keer die spanning hebt ervaren.

Een voorbeeld: als kind van 8 ben je verhuisd. Van een plek waar je je fijn en veilig voelde naar een grote stad. Een nieuwe school, zonder al je vriendjes en vriendinnetjes. Je voelde veel stress bij jezelf én je ouders; de drukte, spanning rondom een nieuwe baan voor papa en jij? Jij deed maar gewoon wat er van je verwacht werd: je hield je rustig, stelde niet teveel vragen, probeerde in te voegen in die nieuwe wereld waar je terecht kwam. Maar spanning zat er wel bij je, zowel van jezelf als van je ouders. Je kon er niets mee, er was geen ruimte om aandacht te geven aan je gevoel. 

En dat gevoel van vroeger zit er nog als je volwassen wordt. En kan ineens weer omhoog schieten wanneer er iets in je leven gebeurt wat refereert aan die gevoelens die je toen hebt ervaren. Een vaag gevoel van je alleen voelen als het bijvoorbeeld minder goed klikt met collega’s. Het gefocust zijn op anderen om te ‘scannen’ hoe het met ze gaat; moet je jezelf weer aanpassen of kun je ‘gewoon’ jezelf zijn? En onderschat de overgenomen spanning van vader/moeder en misschien nog verder terug (want wie weet welke spanning opa bij zich droeg wat jij hebt gevoeld) niet. 

Tel dit allemaal bij elkaar op en voila…daar is de spanning die je niet kunt plaatsen. Je voelt je niet heel fijn meer met jezelf en de issues stapelen zich op. 

Een simpele oefening

Graag help ik je op weg om jouw stresspatroon beter in kaart te brengen. En dat gaat op een simpele manier, namelijk met papier!

  • Zou je inzicht willen krijgen in jouw eigen stressverleden?
  • Door middel van een oefening in stapjes precies gaan voelen waar de stress bij jou nou eigenlijk over gaat?
  • Erachter komen wat de werkelijke belasting is?
  • Voelen hoe lang je die spanning al bij je hebt?
  • Laat je verrassen: het is meestal niet je baan, je scheiding, je verhuizing. 

Vraag de oefening hier aan, helemaal gratis en voor niets!